پلت ساز چیست؟
پلت کردن
خوراک آسیاب شده در معرض بخار آب قرارگرفته و سپس خوراک داغ و مرطوب از داخل دستگاه پلت زن با فشار خارج می شود و در نهایت توسط جریان هوا خشک می گردد.
رطوبت لازم جهت پلت کردن 15- 18% میباشد که در مورد خوراکهایی با فیبر بالا، رطوبت بیشتری نیاز است.
از موادی مثل لیگنوزول ، بنتونیت ویا ملاس به عنوان مواد چسبان استفاده می شود .
به کار گیری 10- 15% گندم و تا حد کمتری جو در جیرهها، سبب تولید پلتی با استحکام خواهد شد، البته با توجه به هزینه بالا، استفاده از 2% آب اضافی کافی است. در این روش زمان کمتری صرف خوردن میشود، بنابراین احتیاجات انرژی کاهش مییابد .
خواص پلت کردن
کاهش ماهیت گرد و خاکی– افزایش خوش خوراکی- افزایش مصرف – افزایش عملکرد وزن و کاهش مصرف انتخابی. در طیور وخوک، تغذیه با پلت سرعت رشد را تا 15% و بازده غذا را 5-10% افزایش میدهد .
معایب پلت کردن
پلت کردن هر تن غذای آسیاب شده 3-5 دلار میباشد. خوراک قبل از پلت شدن حتماً باید آسیاب شده باشد. جیرههای حاوی چربی و فیبر بالا به سختی پلت میشوند. با استفاده از پلت برای گاوهای شیری به علت کاهش میزان استات، چربی شیر کاهش مییابد .
انواع پلت
حبه ای : که جیرههای طیور به این شکل است .
مکعبی : این روش نسبتا جدید است، اندازه ذرات در حدود 5/2 سانتیمتر است. در این روش از اسپری آب استفاده شده و احتیاجی به آسیاب کردن نیست. یونجه خشک بهترین نوع مکعبی است.
فاکتورهاي موثر بر کيفيت پلت
براساس مطالعاتي که ريمر در سال 1992 انجام داد، بيان کرد که کيفيت پلت به فاکتورهاي زير بستگي دارد:
جيره فرموله شده
اندازه ذرات
شرايط پلت
ويژگيهاي قالب پلت
خنک سازي وخشک کردن
تعيين کيفيت پلت
کيفيت پلت معمولاً با بکاربردن شاخص PDI (شاخص دوام پلت) تعيين ميگردد (ASAE 1997). درواقع PDI تستي است که درآن جيره پلت به صورت معلق در جعبهاي مخصوص در زماني معين قرار ميگيرد، که در طي اين دوره خوراک تحريک شده و مورد بررسي قرار ميگيرد (فايرفيلد 1994). بعد از پايان حرکت، نسبت خاکه به پلت کامل درآغاز، به عنوان شاخص پلت درنظر گرفته مي شود. بنابراين هرچه خوراک با شاخص دوام پلت بالاتري باشد، نشان دهنده اين است که پلت بيشتر ميتواند قبل از تغذيه، سالم باقي بماند. براي خوراکهاي آسياب شده نيز اين روش ميتواند مورد استفاده قرار گيرد. بسياري از خوراکهاي پلت بوسيله بارگيري، ذخيره کردن، مته نمونه برداري و انتقال به فارم، تخريب ميشوند. دستکاري در خوراک، کيفيت پلت را کاهش ميدهد و در بسياري از موارد، زماني که پلت به فارم ميرسد، به طور جدي درصد پلت کامل کاهش مييابد، به همين جهت نياز به انتقال اتوماتيک خوراک وسيستم مديريتي قوي احساس ميگردد.
مزاياي پلت و استفاده كردن از آن در خوراك طیور
روش متداول پلت سازي عبارت است از در معرض بخار آب قراردادن خوراك آسياب شده ، سپس خروج خوراك داغ و مرطوب از داخل پلت زن با كمك فشار. اين پلت ها سپس توسط جريان سريع هوا سريعاً سرد و خشك ميشود. جيرهها را ميتوان تا دماي 85 درجه سانتي گراد، بدون ترس از تخريب ويتامين يا كاهش وزن توليد پرنده با حداكثر امكان توليد پلت در ساعت فراهم نمود . غذاي پودري توسط ماشين هاي پلت در شرايط بخار و فشار و حرارت 70-85 درجه سانتي گراد به پلت تبديل ميشود. حدود 60% غذاهايي كه در مرغداري مصرف ميشود به صورت پلت بوده و در این فرايند تغييراتی در دانه ايجاد ميشود:
تغييرات فيزيكي: موجب افزايش تراكم ذرات غذايي ميگردد و طيور با حركت كمتري غذاي مورد نياز را بدست ميآورند، لذا انرژي آنها صرف رشد و توليد ميشود.
تغييرات شيميايي: حرارت بخار آبي كه در حين پلت داده ميشود، مواد مزاحم رشد را كه در بعضي از مواد غذايي وجود دارد از بين مي برد؛ در نتيجه با تغذيه پلت، رشد بهتري حاصل ميگردد.
مزاياي پلت كردن خوراك
1-چون خوراك به صورت همگن و يكنواخت ميباشد، امكان انتخاب در خوراك را از پرنده سلب مينمايد و تمامي قسمتهاي موجود در خوراك بالاجبار توسط پرنده استفاده ميشود و تمامي گله به يك ميزان، از مواد مغذي مصرف مينمايند.
2-پلت نمودن تحت فشار و دماي بالا (70 تا 85 درجه سانتي گراد) انجام ميشود كه موجب عمليات زير در خوراك ميگردد:
بهبود كيفيت مواد كه باعث ليگنين زدائي و ژلاتينه شدن مواد نشاستهاي ميشود و قابليت هضم را بالا ميبرد.
عوامل ضد تغذيهاي و بازدارنده رشد و باكتريها و آلودگيهاي ميكروبي از قبيلE- - Coli و سالمونلا فعاليت خود را از دست ميدهند .
تاثير منفي پلي ساكاريدهاي غيرنشاستهاي بر ويسكوزيته، محتويات دستگاه گوارش كاسته ميشود. افزايش ويسكوزيته توسط پلي ساكاريدها، سبب جذب آب در دستگاه گوارش، كاهش سرعت نفوذ مواد مغذي و سبب كاهش قابليت هضم ميشود، مواد هضم نشده با ويسكوزيته بالا، توليد مدفوع بسيار چسبناكي ميكند كه مشكلات بستر چسبناك و مرطوب را به وجود ميآورد بنابراين با توليد خوراك به صورت پلت، باعث كاهش ويسكوزيته پلي ساكاريد غير نشاسته اي شده و قابليت هضم افزایش میدهد.
3-كاهش ميزان به هدر رفتن خوراك كه طي عمل جابجايي و وزش باد و… قسمتي از مواد ريزتر و سبكتر را از دست ميدهد، كه ممكن است ويتامين ها و مواد معدني باشند كه در نتیجه از بين رفتن اين مواد مغذي سبب كاهش عملكرد گله ميشود . بطور كلي ميزان پرت و ضايعات را تا 10% كاهش ميدهد.
4-زمان مصرف خوراك را كاهش ميدهد كه اين امر بخصوص در مناطق گرمسيري حائز اهميت است.
5-در شرايطي كه تحريكات عصبي يا تنش وجود دارد، ميزان مصرف خوراك كاهش مي يابد ، لذا مصرف خوراك به صورت پلت مواد مغذي مورد نياز را فراهم مينمايد.
6- از آنجايي كه مصرف چربي در مرغداري به دليل خطر فساد، مشكلات نگهداري، مخلوط نشدن يكنواخت خوراك به راحتي امكان پذير نميباشد، اين مواد به طور همگن در پلت قابل مصرف ميباشد.
7-سبب كاهش گرد و غبار ميشود و از بروز بيماري تنفسي نظير CRD جلوگيري مينمايد.
8- قدرت ماندگاري خوراك پلت از خوراك آردي بسیار بيشتر ميباشد.
برچسب ها : پلت ساز , پلت کردن,